Съчетание на вино с храна. Основни принципи

Виното може да бъде чудесен партньор на храната. Тази тема често е обвита в много мистерия и донякъде умишлено усложнявана, но всичко се свежда до лични предпочитания и няколко общи правила, които ще разгледаме сега. Имайте предвид, че за повечето хора, повечето вина са приемлив партньор за храната. За да постигнеш идеална комбинация на храна с вино е необходимо да анализираш основните съставки в нея. Основният принцип е да се опиташ да постигнеш баланса между тях, така че нито един от тях да не доминира със своя характер. Тогава комбинацията ще е перфектна!

Основните компоненти в храната, с които трябва да са се съобразите и вземете в предвид са:
Киселинност, Солено, Сладко, Умами, Люто, Плътност, Вкусова интензивност и характеристики

Солено

Солените храни са така нареченият зелен светофар при съчетаването им с вино. Те правят виното да е по-малко кисело и много плодово, тялото на виното сякаш става по-плътно, а червените вина нетолкова сухи и горчиви. Супер!
Следващият път, когато решите да отворите пенливо вино (сякаш трябва повод за балончета, моля ви се!) купете или си направете домашни гризини със сол. А ако ги увиете с прошуто ще е един идеален старт. А какво ще кажете за един телешки стек, поръсен с морска сол и черен пипер и едно плътно червено вино? Опитай те.

Киселинност

По-висока киселинност в храната оказва също така магичен ефект върху виното. Също изпълнява и ролята на втори зелен светофар в съчетаването на храна с вино. Киселото кара виното да не е толкова сухо и горчиво и го прави по сладко и плодово.

Една от популярните класически комбинации е паста с доматен сос с вино. Потърсете вино с високи киселини, може да е бяло, но също така и червено като Кианти или друго червено вино с високи киселини, а защо не Гъмза?

Експериментирайте с риба и морски дарове с цитрусови заливки и пенливо вино или любимият ви Новозеландски Совиньон Блан, a може да пробвате и със Совиньон Блан от Чили.

Сладко

Захарта и сладките храни и виното не са особено добри приятели. Сладкото кара не осовбено красивата страна на едно вино да изпъкне, то става по-кисело, по-сухо и горчиво и не толкова плодово. Ако все пак искате на получите наслада от тази комбинация е възможно. Ако сте избрали азиатска кухня и поръчате или приготвите храна със сладко-кисел сос, то един Ризлинг, не твърде сух, Пино Гри от Алзас, ГевюрцТраминер с остатъчна захарност или друго вино от сорт с високи киселини и лека сладост ще свърши работа. Ако сте решили да поканите приятелки на десерт ваше творение вкъщи и за целта охладите някое пенливо, недейте, сладкото ще накара балончетата да изчезнат и вино ще има вкус почти като на вода. Изберете вино със същата или по-висока захарност като на десерта за перфектната компания ( Опитвайте със Сотерн или пък късен гроздобер Тамянка или Траминер).

Умами

Ето ви една нова дума във Вашия винен речник. Умами е на вкус онова, което не е нито сладко, нито солено, нито кисело. Мислете за гъби и аспержи, за да си го представите. Умами храни, като Ризото с гъби например или Аспержи с холандез са трудни за съчетаване. Гледайте да изберете вино със средно тяло, сравнително плодово, но и със зрели танини и не особено висок алкохол, като например някое младо Мерло ще пасне добре. Пино Ноар от топла реколта и без отлежаване в дъб или Кот Дьо Рон червено също са добре да опитате.

Люто

Лютите ястия стават все по-популярни по-цял свят. В България също виждаме как се променя небцето ни към по пикантни и дори люти ястия. За да постигнете баланс трябва да сте балансирани в избора си. Алкохола във виното кара лютото да е още по-люто, а усещането за люто обратно подчертава алкохола и подтиска останалите компоненти във виното. Изберете бяло вино с нисък алкохол и без отлежаване в дъб, може да е ароматно, но с високи киселини. От червените заложете на плодово, младо вино.

Плътност

Опитайте се да комбинирате плътността на храната с плътността на виното, какво ще рече това:
Пищни, плътни, тежки ястия като тези с месо имат нужда от вино с плътно тяло. Обикновено това са големите, мощни червени вина, които са предпочитан избор. Мазните ястия с месо обикновено карат виното да губи своята свежест, така че Божоле Нуво най-вероятно няма да е добър партньор за тях. По-леките ястия като пилешко или пуешко и риба са добър партньор за по-деликатни вина.Може да опитате с Пино Ноар, Гъмза, Широка Мелнишка Лоза.

Интензивност във вкуса

Многокомпонентни ястия с различни аромати и текстури могат лесно да накарат виното да се „изгуби“.

Съчетанието на храна с вино е много субективно и повлияно от личните предпочитания, но ако използвате тези основни принципи ще можете да разкриете цял един нов свят за вашите сетива. Приятно пътешествие!