Dos Alamos winery

За Dos Alamos winery

История

Още преди 5000 години на територията на днешните български земи започва да се прави вино.

Най-северозападния ъгъл на България – Видинския край, природата от векове е надарила, с благодатното влияние на р. Дунав, с плодородни наносни почви, с благоприятния климат на Дунавската равнина, подпряна от юг с планински възвишения.

Тази част от низината на север от гр. Видин не случайно е наречена Златния рог. Това говори за голямо изобилие от блага, които земята дава на тукашните хора. Едно от тези блага са и лозята, които са отглеждали още траките, а след тях и римляните.

Лозарският район заема северозападната крайбрежна ивица на р. Дунав и в климатично – почвено отношение е един от топлите райони на България. Той е изключително подходящ за отглеждане както на бели така и на червени винени сортове, като Гъмза и Рубин.

Винарска изба „Дос Аламос“ (в превод „Двете тополи“) е семейна бутикова винарска изба от Северозападна България, проект на двама приключенци и сродни души, влюбени безусловно във виното, които изграждат своята мечта и страст върху останките на старата изба, построена в началото на ХХ в., която популяризира в страната и чужбина червеното вино Гъмза. За съжаление след промените през 1989г. старата изба е изоставена и забравена.

И така, през 2000г. започва невъзможното пътуване на собствениците, където единият рисува силуета на чаша вино и е твърдо решен това да стане негово призвание. Това пътуване се превръща в една нестихваща страст и желание да сътвори нещо уникално, нещо неповторимо.

Първоначално се ориентират към местния сорт Гъмза, но бързо разбират, че невероятните песъкливи алувиални почви съчетани с умерено-континенталния климат допринасят за хармоничното съчетаване на сортов аромат, захари и киселини в гроздето, основа за създаването на уникални и неповторими вина с ярка изява на сорта и тероара, като Совиньон блан,Траминер, Гъмза, Рубин и Мерло.

Нашата философия

Фирмената философия на нашата изба е съхраняване, развитие и популяризиране за традиционните за региона вина.

В Дос Аламос нашето предизвикателство е да правим вина по такъв начин, че да може да разпознаете нашето слънце, нашата светлина, нашата топлина, полъха на Дунава и нашата човечност.

С правилно отношение, упорит труд, опит, най-съвременно оборудване и невероятен екип от специалисти, това пътуване се оказва по-привлекателно, отколкото е изглеждало в началото.

Тероар

Подборът на масив за изграждане на лозово стопанство започва през 2000г. Избран е уникален тероар с доказан потенциал за отглеждане на грозде от най-високо качество.

В нашите лозя намесата е минимална, защото нашата философия е, че лозето трябва да живее още векове.

Лозята са част от околната среда и пейзажа, който ни заобикалят.

Всички вина на Дос Аламос са произведени от собствено грозде, което се бере и сортира ръчно.

При винопроизводството се ръководим от минималистична интервенция във винификацията, като изключително внимание отделяме на сортовите характеристики.

Нашият стил е плод на уникален тероар, повлиян от река Дунав и професионализма на българските енолози. Всички вина произведени в избата са със Защитено Географско Указание (ЗГУ) Дунавска Равнина.

Всяка чаша вино Дос Аламос ви разказва история и ви води към пътешествие по река Дунав със своя неповторим, уникален свеж, плодов и минерален фин вкус.

Нашите вина са разпознаваеми уникални с усещане за принадлежност, които са показатели за уникалността на Дунавската равнина.

Избата

Избените помещения за съхранение на виното са изградени дълбоко под земята, което създава уникални условия за поддържане на постоянна температура и влажност, там отлежават най-качествените ни вина.

Процесът на винификация е организиран така, че виненият поток се движи през двете нива на винарската изба чрез силата на гравитация. Този метод е и изключително щадящ към гроздето и виното – не го стресира и запазва естествената му структура и регионалните характеристики.

В нашите вина са отразени богатството и красотата на природата, професионализма и усърдната работа на екипа. Желанието ни е във всяка бутилка да оставим незабравим спомен у всеки, който е отпил от нея.