Забележителности

Забележителности

На територията на област Видин се намират забележителни природни феномени („Белоградчишките скали“), защитени местности и видове (Биосферен резерват „Чупрене“), и множество културно-исторически паметници от всички исторически епохи. Една от тях е крепостта „Баба Вида“, тя е една от най-запазените средновековни отбранителни съоръжения в България.

Баба Вида

Средновековна крепост, считана за единствената изцяло запазена в цяла България.

Музей „Конака”

Построена е през втората половина на 18 век. Използвана е от турците за полицейско управление, а след освобождението българската църква общност го е използвала, като седалище. В днешно време е музей, който обхваща експозиция от периода 1878 г.

Кръстатата казарма

Построена е от месният владетел Осман Пазвантоглу за нуждите на турската войска в града. След освобождението служи за съд и казарма на българската войска. Днес е музей.

Джамията на Осман Пазвантоглу

Мюсюлмански храм действащ и като музей. В архитектурният ансамбъл е включена и библиотека.

Видинска Синагога (Културен център „Жул Паскин“)

Най-голямата на балканите. Построена е с дарения от месните евреи, които са представлявали голяма част от населението на старият квартал Калето, както и от евреи от всички краища на Княжество България.

Портата „Стамбол Капия”

Построена е през 17 век, била е част от укрепената част на гр. Видин – Калето. Тя е известна с това, че през нея в миналото е минавал пътят към Цариград (Стамбол).

Епиграфският музей и Липидариум

В миналото е използван за склад, а в началото на 19 век, като фабрика за барут. Сега действа, като музей за експониране на епиграфски паметници.

Биосферен резерват „Чупрене”

Намира се на 160 км от София и на 56 км от Видин. Защитена природна територия простираща се в землището на село Чупрене, разположено в малка китна котловина около река Чупренска, с площ от 1450 хектара. Разполага с еко – пътеки за туризъм и приятни местенца за пикник.

Местност „Божурица”

Най-близката зона за отдих до гр. Видин. Намира се до с. Синаговци на 20 км южно от Видин. В това красиво място е обособена единствената високостеблена гора в Северозападна България. Своето име и обаяние местността дължи на червените полски божури. Подходяща е за еко разходки с велосипеди, излети и пикници. Има възможност и за ловен туризъм.

Алботинският скален манастир и легендата за самодивите

Алботинският скален манастир се намира на територията на Видинска епархия на Българската православна църква. Разположен е в местността Алботин, между селата Раброво и Градец, по дефилето на река Тополовец, на 20 км северозападно от град Видин.

Скалният манастир е бил действащ през 14-ти век, за което свидетелстват запазени фрагменти от стенописи и надписи, както и накитите, намерени в 29-те разкрити християнски гроба.

Недалеч от Албутин е Хайдук чешма. Просторната поляна се мие от Рабровската река.

Ако в лунна нощ се вслушате в бистрите води на Хайдук чешма, ще доловите в техния ромон песни и легенди за подвизите на хайдути и въстаници от този край, както и за хорищата на самодивите. Легендата разказва, че по пълнолуние, под звуците на гайдарджия, самодивите играели, перели платна в река, а денем ставали невидими за човешкото око.

Разказват, че всички потайни пътеки са минавали от там.

Каравана Ясен „ По пътя на рибаря“

Намира се на 15 км. от Видин и на 5 км. от Винарска Изба Дос Аламос, на самия бряг на река Дунав. Под лекия бриз на реката, може да хапнете рибена чорба „саламурика“ (специалитет на района), прясна дунавска риба, скара и най-различни местни ястия, подкрепени с хубаво вино от ВИ Дос Аламос.

Място подходящо и за рибари и за плажуващи и за хода които искат да се насладят на успокояващата тишина на Дунава. Всеки може да открие по нещо, което завинаги да остане в сърцето му и отново и отново да се връща.

Съкровището от Рациария

Намира се на 27 км от Видин. Останките от късноримския и ранновизантийския град Рациария се намират край село Арчар. Археолозите откриват съкровище от златни накити – четири пръстена, игла за коса, чифт обеци с тюркоази и перли, гривна, две огърлици. Към съкровището принадлежат четири лъжици, едната от които е разчупена на няколко парчета.